gofry dyniowe By

gofry dyniowe

z widokiem na stół | gofry dyniowe

 

 

gofry dyniowe . . .

przepyszne . . .
część mąki zastąpiona puré z dyni, dla lekkości i aksamitności. i jesiennego charakteru… chrupiące na zewnątrz, puszyste i mięciusieńkie w środku. z aromatem cynamonu…
na jesienne weekendowe śniadanie lub brunch, na podwieczorek, na deser . . .

składniki

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 g masła klarowanego
  • 2 duże jajka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • 150 g purè z dyni (np. z TEGO PRZEPISU)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

dodatkowo do podania

  • cukier puder
  • 250 g orzechów włoskich, uprażonych
  • syrop klonowy
  • opcjonalnie: jogurt grecki
  • konfitura, najlepiej domowa
  • EXTRA OPCJA: domowe lody

przygotowanie

mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia, oraz z przyprawami. masło roztapiam i pozostawiam do przestygnięcia. jajka rozdzielam na białka i żółtka. 

w dużej misce mieszam wodę, mleko, purè z dyni, żółtka, cukier i sól. dodaję przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawami oraz przestudzone masło. miksuję na gładkie ciasto (można wymieszać ręcznie trzepaczką). odstawiam na 15 minut.

po 15 minutach białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i krótko miksuję – tak, aby piana nie opadła.

gofrownicę przecieram odrobiną oleju kokosowego, rozgrzewam. wylewam porcje ciasta (wielkość porcji trzeba dostosować do własnej gofrownicy) i piekę kilka minut (czas pieczenia również zależy od urządzenia).

chrupiące gofry wyjmuję z gofrownicy i studzę na kratce.  to bardzo ważny etap, nie pomijajcie!
lekko wystudzone gofry posypuję cukrem pudrem.

podaję najchętniej z prażonymi orzechami włoskimi i syropem klonowym. dobrze pasuje też jogurt grecki. niektórzy lubią jeszcze dorzuć dobrą konfiturę, na przykład domową wiśniową. 
a jeśli macie wielką ochotę – albo specjalną okazję – z lodami waniliowymi.

cudownie… dyniowych, kojących rozkoszy!


 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.