ciepła sałatka z fasolki szparagowej i grillowanej papryki …… By

ciepła sałatka z fasolki szparagowej i grillowanej papryki ……

sałatka z fasolki szparagowej i grillowanej papryki

 

 

fantastyczna sałatka, albo samodzielne danie, idealne na chłodniejsze wieczory, a może dni…
pełne letnich kolorów, zapachów i smaków, delikatnie zmierzające w kierunku… hmmm, września 😉 celowo nie używam słowa jesień – zbyt kocham lato. niemniej – za sprawą suszonej kolendry i kuminu – sałatka ma nieco cięższy charakter, lekko korzenny… jest genialna na ciepło, bardzo polecam.

danie powstało pod wpływem przepisu Ottolenghiego z książki „Jerozolima”. książka wspaniała, mnóstwo inspiracji i nowych spojrzeń…

składniki:

  • 3 papryki czerwone małe, albo 1-2 duże
  • 700 g fasolki szparagowej
  • 2 cebulki cukrowe
  • ½ pęczka dymki bez cebulek (grubego szczypioru)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 cytryna – trochę soku (do smaku) i otarta skórka cytryny
  • garstka suszonych listków bazylii tajskiej
  • duża szczypta (lub mała garstka) liści suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 garście posiekanych świeżych ziół: kolendry, lub natki, lub natki i koperku, w dowolnych proporcjach (razem 20 gram)

przygotowanie

fasolkę gotuję w osolonej wodzie al dente, 10 – 12 minut (zawsze zalewam fasolkę wrzątkiem, czas liczę od ponownego zawrzenia wody w garnku z fasolką). odcedzam, zahartuję zimną wodą.
w tym samym czasie grilluję paprykę, pokrojoną w długie paski, w piekarniku. jeśli Wasz piekarnik nie ma opcji grill – można upiec paprykę w temperaturze 220 stopni, albo podsmażyć na patelni grillowej.

cebulki kroję w bardzo cienkie plasterki, szczypiorek siekam. podsmażam cebulkę aż lekko się zrumieni. dodaję szczypiorek, podsmażam. Dodaję zmiażdżony czosnek, podsmażam. dodaję kumin i kolendrę.
dokładam na patelnię fasolkę. podsypuję bazylią tajską oraz czosnkiem niedźwiedzim. przyprawiłam solą, pieprzem, skórką z cytryny, dodaję odrobinę soku (z kuchni unosi się już boski zapach aromatycznej mieszanki). dokładam grillowaną paprykę.
całość podduszam. na koniec dodaję 3/4 świeżych ziół, zostawiając resztę do posypania po wierzchu.
mieszam danie na patelni i wykładam na półmisek. posypuję potrawę wcześniej odłożonymi ziołami.

ach!
smacznego…

 

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.