CIASTO PRZESILENIA . SIEDEM GATUNKÓW By

CIASTO PRZESILENIA . SIEDEM GATUNKÓW

z widokiem na stół    |   ciasto przesilenia . siedem gatunków

 

 

CIASTO PRZESILENIA . SIEDEM GATUNKÓW

pyszne, owocowe, soczyste, dziękczynne… taki trochę Śródziemnomorski keks: lekko niedbałe i swobodne, a przy tym trochę odświętne za sprawą bogactwa składników.
pieczemy je tradycyjnie w okrągłej formie – wiedzieliście, że okrągły kształt w starożytności podkreślał odświętność wypieków? koło to także uhonorowanie corocznego cyklu natury, gdzie koniec łączy się nierozerwalnie z początkiem nowego.
ciasto nawiązuje do tradycji izraelskiego święta Nowego Roku Drzew, które do dzisiaj wyznacza koniec zimy. tego dnia Izrealczycy sadzą drzewa i przygotowują potrawy „z siedmiu gatunków” : składników, które uważają podstawę swojej kuchni od tysięcy lat, a także upatrują w nich receptę na zdrowe i długie życie.
Moje siedem gatunków to : winogrona, daktyle, figi, oliwki, jabłko, granaty, zboża : orkisz i owies.

przepis zainspirowany artykułem i przepisem z magazynu Lente Magazyn Śródziemnomorski by Julia Wollner


składniki:

  • 60 g mąki orkiszowej jasnej ( indeks 700 )
  • 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 60 g mąki owsianej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •  3/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duże jabłko
  • 75 g suszonych daktyli
  • 75 g suszonych fig
  • 75 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 100 g cukru trzcinowego lub puree z daktyli
  • 50 g masła, miękkiego lub roztopionego
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 1 granat – potrzebne będą ziarna z połowy owocu, albo mniej, jeśli trafi się ogromny; albo więcej, jeśli lubicie
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

CIASTO PRZESILENIA . SIEDEM GATUNKÓW
przygotowanie

mąki, cynamon, gałkę, sól i sodę mieszam razem, odstawiam.

jabłko obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i ścieram na tarce o średnich oczkach. można też drobno pokroić.

daktyle i figi kroję na drobne kawałki – jeśli są twarde można namoczyć wcześniej przez 15-30 minut w gorącej wodzie.
rodzynki kroję na kawałki tylko jeśli sa bardzo duże – wolę dodawać w całości.

tarte jabłko i suszone owoce umieszczam w misce, mieszam.
dodaję roztrzepane jajko, cukier, ekstrakt waniliowy, mieszam.
dodaję bardzo miękkie albo roztopione masło i oliwę, mieszam dokładnie.

dodaję stopniowo wymieszane suche składniki { mąki, sodę i sól }, zaczynając od jednej łyżki, potem coraz więcej.
mieszam do połączenia składników, nie dłużej.

formę okrągłą o średnicy 21 – 24 cm wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem.
przelewam masę do formy.

piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni ( wstawiam do nagrzanego piekarnika ), do tzw. „suchego patyczka”.

upieczone ciasto pozostawiam do lekkiego wystygnięcia, wyjmuję z formy i papieru, pozostawiam do wystygnięcia na kratce.

oprószam na wierzchu cukrem pudrem i posypuję pestkami granatu.
my bardzo lubimy granatowe drobinki, więc zawyczaj resztę pestek podaję w miseczce na stół wraz z ciastem, aby każdy mógł sobie dołożyć ile chce.

pysznego wyczekiwania wiosny Wam życzę!


1 komentarz

  1. o mamo..jakie apetyczne te zdjęcia..poproszę o kawałeczek:) pysznie i zdrowo

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.