ciastka francuskie z migdałową frangipane By

ciastka francuskie z migdałową frangipane

z widokiem na stół | ciastka francuskie z migdałową frangipane

 

 

 

CIASTKA FRANCUSKIE
Z MIGDAŁOWĄ FRANGIPANE
I CYTRUSOWYM TWISTEM

ciastka inspirowane francuskim galette des rois, czyli ciastem trzech króli, pieczonym tradycyjnie we Francji na 6 stycznia. 
używamy ciasto francuskie { oczywiście! }, migdałową masę frangipane i cytrusowe przetwory – z cytronu, z bergamotki albo pomarańczowe…
te trzy elementy komponują się cudownie, a ciastka są… przepyszne!

przepis na ciasto trzech króli poznałam w zeszłym roku u Davida Gaboriauda. zakochałam się we frangipane, czyli migdałowej masie Davida. ta masa sprawia, że wypieki są po prostu pyszne…

uwaga, uzależniające. i całkiem proste do zrobienia 😉 


składniki
{ 4  duże ciastka o średnicy 10 cm,
lub 8 mniejszych, o średnicy 7,5 cm }:

  • 300 g gotowego maślanego ciasta francuskiego*
  • 1 jajko (żółtko)
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
  • 4 łyżki kandyzowanych skórek cytrusowych, lub konfitury z cytrusów** >> PRZEPISY

składniki frangipane

  • 50 g płatków migdałowych lub tartych migdałów
  • 50 g masła, miękkiego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka amaretto lub innego likieru migdałowego, ewentualnie pomarańczowego***

* ciasto francuskie to ciasto MAŚLANE i z definicji powinno być robione na maśle. niestety wielu producentów gotowego ciasta francuskiego używa margaryny, co jest absurdem, niemniej znakomicie obniża koszty { i psuje smak }. informacje na temat gotowych ciast francuskich oraz test tych dobrych znajdziecie w poście : TEST GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO 

** dla nadania cytrusowego twistu ciastkom używamy przetwory cytrusowe. cudowne sprawdzą się kandyzowane skórki cytronu, które mają nieco inny aromat niż pomarańczowe, bardziej świeży; skórki pomarańczowe też dobrze pasują. inne rozwiązanie to konfitura – z pomarańczy, z kumkwatów albo z bergamotki. konfitury używamy cieniutką warstwę, więc możemy użyć nawet najbardziej aromatycznej, bergamotkowej. przepisy na przetwory z cytrusów znajdziecie >> TUTAJ

*** moim ulubionym wariatem jest amaretto; dodanie likeru pomarańczowego nada ciastkom bardziej cytrusowy charakter

przygotowanie

Ciastka, które widzicie na zdjęciach mają średnicę 10 cm i są naprawdę duże. Kroiliśmy je na pół przed zjedzeniem i dzieliliśmy się nimi.
Myślę, że lepszym wyborem jest mniejszy rozmiar, średnica 7,5 cm – wtedy z podanych proporcji otrzymamy 8 ciastek.

frangipane

Najpierw przygotowuję FRANGIPANE, czyli masę migdałową:

Płatki migdałów mielę na mąkę, można użyć też startych migdałów blanszowanych albo mąki migdałowej – jasnej, mielonej bez skórek.

Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, u mnie robi to mikser stacjonarny, niemniej każda metoda jest dobra – ważne, aby masa była puszysta.
Dodaję zmielone migdały, skrobię, sól, mieszam dokładnie.
Dodaję jajko i znowu mieszam.
Na koniec dodaję likier i ponownie mieszam.
Frangipane wstawiam na 15 minut do zamrażalnika – fantastyczny sposób, nie do przecenienia!

ciastka 

Gotowe ciasto francuskie przygotowuję według opisu na opakowaniu, jeśli trzeba rozmrażam i rozwałkowuję.
Potrzebujemy kwadrat 30 x 30 cm { dla ciastek o średnicy 10 cm może być prostokąt 20 x 40 cm }, tak aby dało się wyciąć odpowiednią ilość kółek.

Na ciastka o średnicy 7,5 cm wycinam z ciasta 16 jednakowych kółek { w przypadku ciastek o średnicy 10 cm – 8 kółek }. 
*
Resztek ciasta nie wyrzucam >> piekę je posmarowane rozkłóconym jajkiem i posypane cukrem, otrzymując nieregularne kąski… > 2 ostanie zdjęcia w galerii poniżej 

Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej połowę kółek, zachowując małe odstępy – ciastka w zasadzie nie rosną, mogą się jednak minimalnie poszerzyć.
Jedno centymetrowy brzeg każdego kółka smaruję wodą ( można to zrobić palcem albo pędzelkiem ).

Masę frangipane dzielę odpowiednio na 8 albo 4 części. Na każde ułożone na blaszce kółko wykładam jedną część masy, pozostawiając centymetrową obwódkę na brzegu pustą ( tę posmarowaną przed chwilą wodą ).
Na masie migdałowej umieszczam trochę cytrusowych skórek, albo smaruję cienko konfiturą. 
Każde ciastko przykrywam drugim kółkiem ciasta, dociskając lekko dłonią. Dociskam brzeg ciasta mocno palcem, wokół każdego ciastka, miejsce przy miejscu. Następnie widelcem robię wzór „w paseczki”. 

Wstawiam ciastka na blaszce do zamrażalnika na 15 minut – ciasto francuskie pracuje cudownie, kiedy do pieca trafia bardzo zimne. 
W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

Po 15 minutach wyjmuję blaszkę z zamrażalnika.
W każdym ciastku robię 2 -3 maleńkie dziurki w górnym płacie ciasta, tak, aby dać możliwość ujścia powietrzu.
Żółtko rozkłócam z łyżką mleka, smaruję każde ciastko. posypuję cukrem trzcinowym i ziarenkami czerwonego pieprzu…

Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 10-20 minut (temperatura 180 stopni). Sprawdzam, czy ciastka są pięknie złote – jeśli nie, przedłużam pieczenie o 5 – 10 minut.

Wyjmuję ciastka z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.

Oryginalnie ciasto trzech króli serwuje się z szampanem, ewentualnie cydrem – do tych ciastek też świetnie pasują.
Ciastka z kawą smakują cudownie!

pysznego, cudownego dnia!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.