ciasteczka maślane, kruche najbardziej na świecie By

ciasteczka maślane, kruche najbardziej na świecie

kruche ciasteczka maślane

 

 

 

 

 

…kruche najbardziej na świecie.
z najbardziej kruchego z kruchych ciast, czasem nazywanego kruchym piaskowym, pâte sablée…

składniki (na 3 blachy ciasteczek):

  • 200 g masła
  • 100-150 g cukru pudru
  • 2 żółtka + ew. 1 żółtko do posmarowania ciastek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki pszennej, lub orkiszowej jasnej (typ 700)
jeśli robimy ręcznie bez miksera – masło powinno być zimne.
u mnie wszystko miksuje Kitchen Aid – masło musi być miękkie

przygotowanie

sposób ręczny:

masło siekam w drobną kostkę, łączę szybko wszystkie składniki. ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 30 minut do lodówki.

sposób mikserem:

ucieram/miskuję masło z cukrem pudrem do białości (w KA mieszadło płaskie, prędkość 6 w skali 1-10), dodaję żółtka i wanilię, miksuję dalej kilkanaście sekund. partiami – to ważne – dodaję przesianą mąkę. ciasto dzielę na 2 części, formuję 2 krążki, owijam w folię, wkładam na 60 minut do lodówki.

po wyjęciu z lodówki (wyjmujemy najpierw JEDEN krążek):

wałkuję ciasto na grubość 3-4mm, może być nawet cieniej 2-3mm, wg uznania. wycinam foremkami kształty, resztę zagniatam, ponownie wałkuję…. do wyczerpania ciasta.
powycinane kształty czyli nasze ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie – ale jednak w odległościach, ciasteczka troszeczkę urosną.
wycięte ciasteczka najlepiej OD RAZU przenosić na blaszkę – im ciasto chłodniejsze, tym lepiej.
~ ciasteczka można posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżka zimnej wody, albo posypać cukrem (cukier się nie rozpuści, na ciastkach pozostaną kryształki). ~

piekę w temperaturze 200 stopni (wstawiam do rozgrzanego piekarnika), w zależności od wielkości i grubości ciastek – 10-12 minut, duże ciastka – 15 minut. po upieczeniu powinny być lekko złote, nie bladożółte. wyjmuję, studzę chwilę na blaszce, potem przekładam na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

ciastka można przechowywać tydzień lub dłużej w szczelnym pojemniku. świetnie sprawdzają się metalowe puszki, albo słoje.

z tego samego ciasta można zrobić spód do ciasta kruchego, tarty, mazurka.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.