chlebek brokułowy { bez mąki . bez glutenu } By

chlebek brokułowy { bez mąki . bez glutenu }

z widokiem na stół | chlebek brokułowy

 

 

chlebek brokułowy

fantastyczny!
chlebek jest rewelacyjny, pyszny, aromatyczny i wilgotny. płaski jak placek, kroimy w prostokąty, nie w kromki.
cudowny w smaku. dobry sposób na podanie kolejnej porcji warzyw zamiast węglowodanów. { i przemycenie brokułów } .
brokuły są wyczuwalne w smaku,  jeśli ktoś ich zdecydowanie nie lubi – to może nie być wybór dla niego. dla wszystkich innych – gorąco polecam. robimy z niego najlepsze kanapki na świecie!

składniki

  • duża główka brokułów – po zmiksowaniu ma być litr drobinek
  • 100 g migdałów – w dowolnej formie: tartych, w całości, w słupkach lub płatkach, w skórce lub blanszowanych
  • 4 jajka
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 lyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • pieprz czarny

chlebek brokułowy —> przygotowanie

brokuły rozdrabniam malakserem lub blenderem na drobinki podobne do ryżu czy kaszy — UWAGA! to nie może być purée.

migdały – jeśli mam całe migdały, w słupkach lub w płatkach – mielę, aby uzyskać migdały tarte.

NOWY SPOSÓB

opracowałam nowy, pewniejszy sposób przygotowania : chlebek jest nieco bardziej puszysty i nie przywiera do papieru { wg Waszych głosów, zdarzało się, ze przygotowany w poprzedni sposób przywierał } . ten nowy sposób jest inny niż pokazuje Luise na filmie poniżej. nadal brokuły mają być w drobinkach, nie starte na purée.

w misie miksera umieszczam jajka i ubijam delikatnie końcówką do ubijania piany – tylko do pojawienia się pierwszych pęcherzy piany i nieznacznego zwiększenia objętości. można to zrobić dowolnym urządzeniem do ubijania, również ręczną trzepaczką.

dodaję brokuły, migdały i przyprawy i miksuję wszystko razem, końcówka do mieszana, czyli mieszało płaskie. można oczywiście wymieszać ręcznie.

PODSTAWOWY SPOSÓB

brokuły i migdały mieszam – ja robię to mikserem stacjonarnym – dla szybkości i wygody, choć można oczywiście wymieszać ręcznie.

dodaję jajka i przyprawy, mieszam do połączenia składników i uzyskania w miarę jednorodnej masy { nie ucieram }.

*

masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam dłoniami. masa jest rzadka { i to jest prawidłowo }, nie może jednak pojawiać się stojąca, oddzielająca się woda. jeśli tak jest – sugeruję dołożyć łyżkę czy dwie mąki ziemniaczanej. masę rozprowadzam na grubość około 4 -5 mm, tworząc kształt prostokąta – zazwyczaj wypełnia niemal całą blachę.

wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 20 minut. chlebek powinien delikatnie się zezłocić na brzegach i narożnikach. jeśli wolicie, można podpiec jeszcze chwilę, aż będzie cały złocisty.

upieczony chlebek zostawiam na papierze do wystygnięcia. kiedy całkiem wystygnie – przekładam na drugą stronę i zdejmuję delikatnie papier (jeśli spróbujecie to zrobić z ciepłym chlebkiem jest duże ryzyko, że papier się nie oddzieli, a chlebkowy placek zniszczy…). placek kroję na 8 lub 12 równych części, to będą moje kromki…

przepis pochodzi z Green Kitchen Stories, a Luise pokazuje na filmie całe wykonanie chlebka:

fantastyczny, musicie spróbować!

pomysł na kanapki z tego chlebka znajdziecie TUTAJ 🙂

z chlebka można również zrobić nadzwyczajne KORECZKI!

PS. znacie dobre określenie dla ‚flatbread’ w języku polskim?


 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

16 komentarzy

  1. Jest pyszny 🙂 Następnym razem też dam nieco mniej soli, dodałam jeszcze suszone pomidory bo uwielbiam je 🙂
    Jak go przechowujesz?

    1. świetny pomysł z pomidorami suszonymi! i tak, warto zmniejszyć wtedy ilość soli, pomidory mają zazwyczaj w sobie sól, a na pewno mnóstwo smaku.
      przechowywac najlepiej w lodówce, pokrojony na prostokąty – kromki ;), w pojemniku.

  2. A da się zrobić bez jajek może? 🙂

    1. nie wiem, nie próbowałam. jajka sa tu jedynym „sklejającym” składnikiem, mam wątpliwości czy siemie lniane będzie wystarczające – trzeba byłoby spróbować, zachęcam, może na mniejszej ilości – z 1/4 porcji?

  3. Czym można zastąpić tutaj migdały? Próbował ktoś? 🙂

    1. migdały możesz zastąpić nerkowcami lub słonecznikiem. może jeszcze orzechami brazylijskimi? chodzi o to, aby orzechy nie miały zbyt charakterystycznego smaku. ale oczywiście można próbować z dowolnymi orzechami, może kombinacja będzie Ci odpowiadała. a w czym problem z migdałami?

      1. Dzięki! Mam wrażenie, że ich nadużywam ostatnio po prostu 🙂 Spróbuje najpierw wersję oryginalną, a później wypróbuję słonecznik. Zobaczymy 🙂

  4. No bardzo dobry ale gdzie tyle soli? 2 łyżeczki? Nie da sie zjeść i mysle ze 1 zupelnie wystarczy.

    1. my lubimy słone. ale racja, w ogólnym przepisie warto może trochę zmniejszyć…

  5. Wygląda baaardzo apetycznie! Chyba się skuszę, przy najbliższej okazji 🙂

  6. Muszę kiedyś zaproponować ten chlebek mojej córci. Jak wiele małych dzieci jest trochę na bakier z warzywami, dlatego każdy sposób ich przemycenia jest dobry. Nie mówiąc już o skarbnicy dóbr wszelkich w postaci migdałów!

    1. zajrzyj koniecznie do posta o warzywach ukrytych –> na blogu jest więcej takich przepisów, na przykład pyszne muffiny z cukinii, w których cukinii nie widać, ani się jej nie czuje. zapraszam!
      http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/warzywa-ukryte-czyli-jak-podac-warzywa-zeby-zostaly-zjedzone-bez-protestu/

  7. Musi być pyszny! Uwielbiam brokuły!

  8. Sprytny patent na wrzucenie brokułów w innej postaci. Ja średnio lubię brokuły, ale jako kanapka mogą się fajnie komponować smakowo.

    1. to faktycznie sprytny sposób : ja również nie przepadam za brokułami – a w tej postaci smakują świetnie!

  9. Świetny, już zapisałam do spróbowania! Ja na „flatbread” mówię – na własny użytek – płaskie chlebki albo podpłomyki. Choć to oczywiście nie do końca to samo 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.