chleb z ziaren, bez mąki By

chleb z ziaren, bez mąki

chleb z ziaren

 

 

 

 

chleb z samych ziaren bez mąki.
wilgotny, miękki, pachnący orzechami… 

chleb, o którym piszą, że zmienia życie…
przy całej swojej pro-zdrowotności jest niezwykle pyszny.
na pewno wart wypróbowania.

przepis wg My new roots

 

Składniki na 1 bochenek, mały 
(keksówka długości 22 cm)

  • 135 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego lub lnu złotego (całe ziarna, nie mielone)
  • 65 g orzechów laskowych
  • 145 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 4 łyżki łuski babki jajowatej
    LUB 2 łyżki nasion babki płesznik + 2 łyżki łuski babki jajowatej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion chia
  • 350 ml wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego (około 45 g)

przygotowanie

mieszam suche składniki w misce.
w osobnym naczyniu mieszam wodę z olejem/masłem i syropem klonowym, dodaję do składników suchych, mieszam wszystko razem.
małą keksówkę (długość około 22 cm), najlepiej silikonową, smaruję masłem i przekłam do niej masę.

odstawiam na 2 godziny, lub dłużej (nie dłużej niż 24). w keksówce silikonowej łatwo sprawdzić czy masa już się scaliła: wystarczy odgiąć dłuższy brzeg foremki, masa powinna pozostać na swoim miejscu, nie podążać za  odgiętą ścianką foremki. w kweksówce metalowej trudniej sprawdzić – chodzi o to, aby masa się scaliła przed pieczeniem.

formę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. piekę 30 minut w formie, następnie wyjmuję chleb na blachę (nie na ruszt) i piekę kolejne 30-40 minut.
pozostawiam do CAŁKOWITEGO wystygnięcia. nie próbuję kroić choćby lekko ciepłego chleba (będzie się rozpadał).

chleb można przechowywać nawet tydzień, jest wilgotny i nie wysycha.
można również zamrozić.

 ten chleb to rewelacja. nie można przestać go piec….

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.