babeczki dyniowe, jak muffiny By

babeczki dyniowe, jak muffiny


 

 

babeczki dyniowe, które same się zjadają….
to nie są eleganckie babeczki, stojące równym rządkiem… to raczej niedbałe, trochę krzywe i nierówne porcje ciasta, w pomarańczowych sukienkach, przypominające muffiny. albo słodkie, maślane bułeczki. kuszące zapachem i obfitą cukrową posypką. wilgotne, mięciutkie, zrównoważone, o niesamowitym aromacie – delikatnym i wyraźnym jednocześnie. niemal za każdym razem rozważam, czy coś do nich dodać… i rezygnuję. są idealne takie, jakie są… zawsze można podać domową konfiturę na spodeczku obok…

inspirowane przepisem z mojewypieki.com

 

 

składniki:
(w temperaturze pokojowej)
  • 140 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, lub mieszanki pół na pół z pełnoziarnistą
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego jasnego cukru trzcinowego (light muscovado lub demerara extra fine)
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 i 1/4 szklanki pure z dyni
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara (na posypkę)
  • 1 łyżeczka cynamonu (na posypkę)

przygotowanie

w jednym naczyniu mieszam składniki suche: mąkę, sodę, proszek, przyprawy, sól.

w drugim łączę dyniowe pure z maślanką.

w misie miksera ucieram masło z cukrem na puszystą masę. dodaję jajka, kolejno, miksuję po każdym. dodaję na zmianę po 1/3 dyniowej masy i składników suchych, na przemian, mieszając za każdym razem do połączenia składników (nie dłużej).

ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami.

na posypkę mieszam cukier demerara z cynamonem,  posypuję obficie surowe babeczki.

piekę w temperaturze 180 stopni przez 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka

smacznego!

 

2 komentarze

  1. Czy to musi być jakiś konkretny rodzaj dyni?

    1. może być dowolna, choć najlepszy rezultat daje dynia hokkaido, jest najbardziej kremowa po upieczeniu.

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.