babeczki dyniowe, jak muffiny By

babeczki dyniowe, jak muffiny


 

 

babeczki dyniowe, które same się zjadają….
to nie są eleganckie babeczki, stojące równym rządkiem… to raczej niedbałe, trochę krzywe i nierówne porcje ciasta, w pomarańczowych sukienkach, przypominające muffiny. albo słodkie, maślane bułeczki. kuszące zapachem i obfitą cukrową posypką. wilgotne, mięciutkie, zrównoważone, o niesamowitym aromacie – delikatnym i wyraźnym jednocześnie. niemal za każdym razem rozważam, czy coś do nich dodać… i rezygnuję. są idealne takie, jakie są… zawsze można podać domową konfiturę na spodeczku obok…

inspirowane przepisem z mojewypieki.com

 

 

składniki:
(w temperaturze pokojowej)
  • 140 g masła
  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, lub mieszanki pół na pół z pełnoziarnistą
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego jasnego cukru trzcinowego (light muscovado lub demerara extra fine)
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 i 1/4 szklanki pure z dyni
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara (na posypkę)
  • 1 łyżeczka cynamonu (na posypkę)

przygotowanie

w jednym naczyniu mieszam składniki suche: mąkę, sodę, proszek, przyprawy, sól.

w drugim łączę dyniowe pure z maślanką.

w misie miksera ucieram masło z cukrem na puszystą masę. dodaję jajka, kolejno, miksuję po każdym. dodaję na zmianę po 1/3 dyniowej masy i składników suchych, na przemian, mieszając za każdym razem do połączenia składników (nie dłużej).

ciasto dzielę pomiędzy 12 foremek wyłożonych papilotkami.

na posypkę mieszam cukier demerara z cynamonem,  posypuję obficie surowe babeczki.

piekę w temperaturze 180 stopni przez 25 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka

smacznego!

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.