przepisy gwiazdkowe . . . świąteczne i sezonowe  By

przepisy gwiazdkowe . . . świąteczne i sezonowe

moje ulubione przepisy grudniowe . . . na gwiazdkę, na tuż przed świętami, na tuż po . . . odświętne, sezonowe i nie zawsze tradycyjne . . .


moje ulubione przepisy na dania… no właśnie – jakie? nazywam je chętnie gwiazdkowymi…
są grudniowe, w klimacie Świąt, z nutą Bożego Narodzenia – ale równie dobrze pasują na rodzinne spotkanie 18 grudnia, na kolację w jeden z poświątecznych dni, a także na kolejne dni w nowym roku. uwielbiam atmosferę tego czasu w roku { nawet trochę kiczu jakoś łatwiej przyjmuję w tym okresie }…

smaki grudnia są wspaniałe: pomarańcze i goździki, żurawina, granat, orzechy, pierniki i grzyby… kto by nie chciał przedłużyć ich królowania na stole poza kilka dni świątecznych?

moje ulubione przepisy sezonowe, czasem świąteczne a czasem codzienne, niekoniecznie tradycyjne… niekoniecznie rdzennie polskie, czasem nowoczesne, a czasem wręcz przeciwnie – przyrządzane od lat gdzieś, w innym miejscu… dobrze wpisujące się w atmosferę … potrawy pasują charakterem, aromatami i składnikami, a czasem kolorem… współgrają z magią świąt i współtworzą atmosferę…

(przepisy po kliknięciu w obrazek – okienko kulinarne)

najlepszy farsz wigilijny – do pasztecików, krokietów, pierogów…

z widokiem na stół | farsz z kapusty i grzybów . wigilijny

łosoś w cieście francuskim, nietypowe – a jakie pyszne! – danie na wigilię:

z widokiem na stól   |   łosoś w cieście francuskim

proste do zrobienia, wykwintne i pyszne – roladki z łososia i tuńczyka:

z widokiem na stół | roladki z łososia i tuńczyka

cudowna: świeża i kolorowa sałatka, pełna antyoksydantów – świetnie smakuje i pięknie wygląda:

z widokiem na stół   |   czerwona sałatka

 

pisałam już, że żurawina nieodmiennie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem? rubinowe kuleczki albo drobinki,  słodki i kwaskowy smak zarazem… wygląd, smak, aromat…  i wspaniale pasuje do innych smaków gwiazdkowych. oto kilka specjałów z żurawiną w doli ważnej lub głównej: 

rolada z indyka z farszem żurawinowym, z podanym obok wyśmienitym sosem ze świeżej żurawiny:
z widokiem na stół | rolada z indyka z żurawiną

wspaniały specjał żurawinowy, konfitura usiana tysiącem rubinowych klejnotów, słodka i wytrawna, korzenna i kwaskowa…
idealna do wypełnienia kruchych babeczek, rogalików czy rożków, świetna jako dodatek do serów i wędlin – pełnia smaków świątecznych w jednym!
(o żurawinie więcej poczytacie TUTAJ, znajdziecie też wyjaśnienie dziwacznej nazwy tego przysmaku)

z widokiem na stół | żurawinowe 'mincemeat'

miniaturowe angielskie babeczki wypełnione tą pysznością… niezwykle kruche, cudownie kuszące, urocze…

z widokiem na stół   |  żurawinowe mincepies

śniadaniowe ciasto bananowe, na szybkie grudniowe śniadania – w wersji z żurawiną i orzechami włoskimi robi się naprawdę sezonowe…

z widokiem na stol | chlebek bananowy

ulubione ciasto, a właściwie słodkie pieczywo Włochów, bez którego… nie ma świąt! drożdżowa babka panettone. możecie upiec swoją własną w domu. bez dodatków, konserwantów, bez półrocznego terminu przydatności 😉 również w wariancie orkiszowym!

z widokiem na stół   |  panettone

bezglutenowe, niezwykłe, bardzo aromatyczne ciasto z całych pomarańczy i migdałów… istota świątecznych smaków…

z widokiem nas stół   |   ciasto z pomarańczy i migdałów

tradycyjny piernik na miodzie, przepis arystokracji przedwojennej… pyszny, mocno miodowy, pyszny… do zjedzenia od razu, a także do przechowania przez długi czas…

z widokiem na stół   |   piernik na miodzie gryczanym

…i najlepsze pierniczki, pepparkakor, które udają się zawsze i są kruche i pyszne natychmiast po upieczeniu, a także za dzień, za tydzień, za miesiąc…

z widokiem na stół | pierniczki pepparkakor

staroświeckie słodycze domowe – skórka pomarańczowa w czekoladzie:

z widokiem na stół   |   skórka pomarańczowa w czekoladzie

święta nie mogą się obyć bez orzechów, a orzech bez grzanego wina…

z widokiem na stół | prażone orzechy

z widokiem na stół | grzane wino


galeria ciasteczek grudniowych

(dlaczego piekę tyle ciasteczek poczytajcie TUTAJ )

znajdziecie tutaj przepisy na włoskie podwójnie pieczone biscotti { nazywane też cantuccini w niektórych regionach },  złote kruche maślane gwiazdki { najbardziej kruche na świecie}, ciasteczka oszronione, rozpływające się w ustach ciasteczka czekoladowe { z kolorową posypką – uwielbiane przez dzieci}, przepyszne amerykańskie ‚cookies’ z żurawiną, białą czekoladą i orzechami włoskimi…

z widokiem na stół   |   biscotti

z widokiem na stół | ciasteczka oszronione

 z widokiem na stół | mikołajkowe ciasteczka czekoladowe

z widokiem na stol | ciasteczka 'wyjazdowe'

z widokiem na stół | ciasteczka orzechowe

miłych przygotowań, cudownego nastroju…. 🙂 

2 komentarze

  1. Uwielbiam domową skórkę pomarańczową! Jak byłam mała to czasem wyjadałam ją wprost ze słoika 😉

  2. Mój nr 1 to roladki z łososia:)

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.