styczniowy detox… czyli dania warzywne  By

styczniowy detox… czyli dania warzywne

okres świąteczny to masa pyszności, słodkości… potem stajemy na wagę i upppps. trochę więcej. jest na to sposób, i wcale nie bolesny.
dania warzywne!


w święta było spokojnie, pysznie i słodko. dania tradycyjne, dania nietradycyjne, dania wegetariańskie, ciasta, domowe słodycze, ciasteczka… musieliśmy przecież zjeść te wszystkie ciasteczka, które upiekłam (możecie o nich przeczytać TUTAJ) 😉
aż trochę za dużo tych pyszności… uzbieraliśmy kilka dodatkowych kilogramów, więc czas na odmianę: będzie nadal pysznie, ale leżej… będzie warzywnie! ciasta tylko na niedzielę i specjalne okazje, zamiast słodyczy owoce świeże i suszone, ale przede wszystkim…

dania warzywne!

dużo warzyw, mało węglowodanów, trochę zdrowej oliwy, czasem odrobina sera… jest zima, więc ważne, aby było energetycznie i rozgrzewająco.


na początek kiszonki!
nie ma lepszego sposobu na oczyszczenie organizmu i przywrócenie równowagi układu pokarmowego…

polecam serdecznie domowy zakwas z buraków, i wegański barszcz z niegoz widokiem na stół | domowy zakwas z burakówz widokiem na stół | barszcz wegański na zakwasie z buraków

oraz… domowe kimchi sałatkowe, rewelacyjne pyszne, bardzo praktyczne i jeszcze wegańskie { hint: wegańskie kimchi NIE ma przykrego zapachu, ani w trakcie kiszenia, ani kiedy jest gotowe }z widokiem na stół | kimchi sałatkowe

z kimchi możecie zrobić natomiast przepyszną sałatkę dodając… tylko mango!
z widokiem na stół | sałatka z kimchi i mango


inny kierunek : ciepłe sałatki! ciepłe dania oparte w 100% na warzywach…
jako pierwsza pyszna, lekka i sycąca CIEPŁA sałatka z fasolki szparagowej i grillowanej papryki – z powodzeniem posłuży za samodzielne danie na lunch albo kolację. my jadamy także na obiad, w towarzystwie zielonej sałaty.
sałatka z fasolki szparagowej i grillowanej papryki

podobna propozycja, sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki, która łączy świeżość lata i smaki południa z pewną solidnością północy… idealna na wietrzną zimną pogodę, pożywna, a przy tym nadal dość lekka… pyszna, po części dzięki dodatkowi charakterystycznego, intensywnego sou, fantastyczna na ciepło.
z widokiem na stół | sałatka z ciecierzycy i grillowanej papryki


kolejna propozycja z podobnego rodzaju dań – kalafior z patelni. ten przepis to jest hit! jeśli lubicie kalafiora – na pewno Wam się spodoba. jeśli nie lubicie – może odmienić Wasze spojrzenie na ten cudny kwiat.


do grona warzywnych przekąsek, których nigdy za dużo, dołączam roladki z cukinii, albo z bakłażana. jeśli w nadzieniu zastąpicie bogatą ricottę lżejszym serkiem – będzie mniej kalorycznie, a efekt podobny.

z widokiem na stól   |   roladki z cukinii

z widokiem na stół | roladki z bakłażana pieczone na pomidorach


nie zapominajcie o cudownej sałatce z kiełków i mikroliści >> samo zdrowie!

z widokiem na stół | sałatka z kiełków


a jeśli macie nieodpartą ochotę na chipsy – polecam te z jarmużu. ich kaloryczność zależy od ilości dodanej oliwy, w każdym jednak przypadku będą o wiele lżejsze i nieporównywalnie zdrowsze niż sklepowe, ziemniaczane, zbożowe…

chipsy z jarmużu


z prostych przekąsek bez gotowania, a w zasadzie również bez przyrządzania: marchewka, seler naciowy i humus… marchewkę kupuje dobrą, jak najlepszą – tutaj jej smak ma znaczenie pierwszoplanowe. marchewkę i łodyżki selera obieram i kroję w lekko skośne paski, nierówne, nieidealne… cudownie sprawdzają się kolorowe marchewki – znacie? marchewka biała, marchew purpurowa i cudowna marchew 'rainbow’ – żółtawa, kremowa lub pomarańczowa, z przebarwieniem w pomarańcz lub zieleń w górnej części… to są dawne odmiany marchwi, nie współczesne modyfikacje. pierwsza przybyła do Europy marchew była… biała! dopiero potem pojawiła się pomarańczowa, i ta się spopularyzowała. oczywiście dobra pomarańczowa marchew sprawdzi się równie dobrze.
do marchewkowych i selerowych słupków serwuję hummus – dobrej, sprawdzonej marki, bez konserwantów, w jednym lub więcej z wielu dostępnych smaków. na rynku już jest sporo marek, które oferują naprawdę dobry humus. a najlepszy oczywiście ten zrobiony w domu >>> PRZEPIS NA HUMMUS lub HUMMUS POMIDOROWY 🙂

wszystkie warzywne przepis na blogu znajdziecie TUTAJ

warzywa ukryte w wypiekach – przepisy TUTAJ

wszystkiego warzywnego!

16 komentarzy

  1. Takich potraw zawsze za mało. Staram się wprowadzać do domowych posiłków jak najwięcej warzyw więc te przepisy są dla mnie idealne.

  2. Aleksandra Załęska

    Ten kalafior z patelni wygląda niezwykle ciekawie 🙂 musi być smaczny 🙂 Uwielbiamy frytki z warzyw, zwłaszcza z batatów i marchewki 🙂

  3. Anna Lewandowska

    Sporo ciekawych inspiracji, kilka na pewno wykorzystam 🙂

  4. madamebonheur

    Jak patrzę na te zdjęcia, to aż nabieram ochoty na pyszną warzywną przekąskę! Najbardziej zainteresował mnie kalafior z patelni i sałatka szparagowa. Nie jestem niestety zbytnią fanką bakłażana, ale to już kwestia indywidualna.

    1. sałatka z kiełków chyba? jest cudna i prościutka! natomiast kalafior z patelni jest absolutnie rewolucyjny, jeśli znamy tylko kalafior gotowany w wodzie. polecam, warto spróbować!

  5. Bardzo lubię jeść warzywa a niedługo czeka mnie detoks, bo lekarz zaleca mi zmianę diety ze względu na problemy zdrowotne, mimo że ja zazwyczaj dobrze się odżywiam to muszę jeszcze coś zmienić

  6. problem zaczyna się jak ktoś nie lubi warzyw 😉

    1. oo! jak ktoś nie lubi warzyw to jest to problem – warto wypróbować ciekawe przepisy – może polubi? polecam też przepisy z kategorii warzywa ukryte : http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/group/warzywa-ukryte/ >> to pomysły dla zupełnie nie-warzywnych… 😉

  7. Z chęcią zjadłabym wszystkie potrawy! Najchętniej chyba jednak kalafiora.. 🙂

  8. Też próbuje w styczniu wrócić do regularnych i zdrowy posiłków, jednak nie jest to takie proste:P Twoje przepisy dostarczają nie lada inspiracji:)

  9. Przepyszne propozycje! Na pewno spróbuję kalafiora.
    W tym roku staram się gotować sezonowo, więc cukinia i fasolka szparagowa będą musiały poczekać 😉

    1. jeśli sezonowo – to jarmuż koniecznie!
      na cukinię jest teraz sezon – jest dostępna świeża z Sycylii, z Hiszpanii 🙂

  10. Warzywa ogólnie lubię, ale to chyba pierwszy raz w życiu, żeby aż tak na mnie podziałały – a podziałały bardzo, i już nie mogę się doczekać by zaserwować je w takim wydaniu. Zazwyczaj gdy gotuje warzywa stanowią dodatek, nigdy pierwsze skrzypce. Chyba najwyższy czas to zmienić.

  11. Wszystkie wymienione wyżej warzywka uwielbiam, więc z przyjemnością skosztuję tych połączeń 🙂

  12. Chipsy z jarmużu już robiłam, Nie wyglądają ładnie, ale są pyszne! Teraz czas na roladki z cukinii.

    1. warto poeksperymentować z temperaturą, a może też zależy to od samego jarmużu – czasem udaje się uzyskać chipsy zupełnie zielone, wtedy wyglądają bardzo apetycznie. a pyszne są faktycznie!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.