przepisy: przekąski |  dania, które nas przekonały, urzekły, zachwyciły.... wszystkie przepisy zostały faktycznie zrealizowane, zazwyczaj wielokrotnie, czasem z modyfikacjami. wszelkie porady pochodzą z własnych konkretnych doświadczeń, a opinie są oczywiście subiektywne.

pizza domowa, na cieście żytnio orkiszowym, pełnoziarnistym

W piecyku pieczemy każdy placek indywidualnie – tak też je formujemy. Z każdej kulki formuję placek ciasta, po kolei.  Warto użyć wałka do wstępnego uformowania krążka, inaczej – szczególnie na początku przygody z pizzą domową – łatwo ciasto rozerwać albo nadmiernie przecienić ( wtedy w…

superszybkie niezwykłe antipasti . stół przekąskowy we włoskim stylu

pamiętacie jak zachwycałam się produktami z południa Włoch, z apulijskich manufaktur ? { Apulia – region na południu Włoch, obejmujący obcas italiańskiego buta }  to cudowne warzywa, pełne południowego słońca, uprawiane w sposób naturalny. zamknięte w słoikach, w towarzystwie pysznej oliwy i kompozycji przypraw… naturalne składniki, tradycyjne…

sałatka z grillowanym halloumi i truskawkami

** wspaniałej jakości oliwę i balsamico sprowadzam z Włoch. to znaczy nie tyle sprowadzam sama, co sprowadzamy bezpośrednio z małych rodzinnych manufaktur w gronie znajomych i znajomych znajomych. jeśli chcecie się przyłączyć do grupy entuzjastów >> zajrzyjcie na facebookową grupę Smak Italii, zapraszam serdecznie!