Gelato Festival Warsaw  By

Gelato Festival Warsaw

Jeden z ostatnich weekendów spędziłyśmy z córką na Gelato Festival Warsaw.
Wydarzenie bardzo ciekawe, a niestety bardzo słabo nagłośnione. Szkoda, bo BARDZO warto wziąć udział…

Gelato Festival to wydarzenie jedyne w swoim rodzaju: objazdowy festiwal w stylu „on the road” przybywajacy w kolejne weekendy do kolejnych miast najpierw Włoch, a potem Europy. W Polsce tylko ten jeden raz, tylko w Warszawie, tylko jeden weekend. Formuła festiwalu przewiduje różne związane z lodami atrakcje, z główną na czele: smakowaniem lodów od małych, rzemieślniczych lodziarni i wybieraniem swoich ulubionych. Głosy publiczności stanowią o przyznaniu nagrody, niezależnie od innej, przyznawanej przez powołane jury. Ponadto – już poza konkursem – lody od sponsorów, wykłady, pokazy tworzenia lodów i kulisy komponowania smaków, atrakcje dla dzieci…

z widokiem na stół | Gelato Festival Warsaw

W ramach udziału w Gelato Festival Warsaw spróbowałyśmy 16 konkursowych rodzajów lodów o różnych smakach i od różnych wytwórców, oraz kilku sponsorskich poza konkursem. WSZYSTKIE lody są PRAWDZIWE, NATURALNE, tzw. RZEMIEŚLNICZE. i co ciekawe – zrobione tego samego dnia = ŚWIEŻE!!!

Cała impreza zorganizowana na powietrzu, ludzi było niewiele, więc bardzo przyjemnie. Jeden z festiwalowych obiektów { gigantycznych ciężarówek } to mobilna… wytwórnia lodów! Z ogromnymi witrynami, przez które można obserwować Mistrzów Lodziastwa faktycznie kręcących lody!

No i najważniejsze : jakość lodów… absolutnie wszysktie lody bardzo, bardzo dobre, na wysokim poziomie, świetne i dopracowane. Pyszności! Smak, konsystencja, kremowość, po prostu wszystko na piątkę z plusem. Dodatkową atrakcją jest oczywiście głosowanie, w którym bierze udział każdy gość : głosujemy na najlepszy smak. Zapewniam Was – nie jest to proste zadanie! Jak wybrać najlepszy, wśród doskonałych…👉🍦😋
Zdradzę Wam moje typy :
🍦 absolutnie niezwykła, kremowa i aksamitna BEZMLECZNA czarna porzeczka autorstwa Lody „Quattro Si” z Pruszkowa { tak, tuż niedaleko! }
🍦 nadzwyczajne lody czekoladowe – z autorskiej czekolady, przepysznie muślinowe, cudowne z gdańskiej Paulo Gelateria
🍦 pyszna biała czekolada z pistacjami i granatem – ach, jakie delikatne! – z Cukiernia Szorski z Ostrowa Wielkopolskiego
🍦 absolutnie egzotyczna owocowa kombinacja jackfruit, jagody kamczadzkiej i ryżu jaśnimowego od Artisan Szczecin
onomnomnom…

z widokiem na stół | Gelato Festival Warsaw

Publiczność swoimi głosami na zwycięzce wybrała mój ulubiony smak! Bezmleczna Czarna porzeczka autrstwa Petera Bertoti z QuatroSi podbiła podniebienia gości! Natomiast laureatem nagrody jury zostały natomiast lody z Artisan Szczecin. 🙂

Jeśli tylko spotkacie gdziekolwiek tego lata – albo przez kolejne aż do 2021 roku  – Gelato Festival { na trasie festiwalu Wiedeń, Londyn i Florencja }  > pędźcie na festiwal { wejściówka kosztuje tyle co deser lodowy w kawiarni, a porcje degustacyjne są duuuuże } . Doświadczenie zupełnie nieporównywalne, i jedyne w swoim rodzaju.
🍦🍦🍦

z widokiem na stół | Gelato Festival Warsaw

…a jeśli nie macie szansy wziąć udziału w festiwalu >> zróbcie własne lody w domu!
na blogu czekają PRZEPISY NA LODY DOMOWE – również te do zrobienia w 5 minut ! >>> TUTAJ

 

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.