dynia piżmowa i za’atar  By

dynia piżmowa i za’atar

uwielbiam dynię piżmową. jej niezwykły miąższ, o cudownym kolorze i kojącym smaku…uwielbiam dynię piżmową. to chyba najbardziej niezwykła z dyń. kształtem ani kolorem nie przypomina dyni – takiej jaką pamiętamy z dawnych czasów, albo z bajek. kiedyś dynia kojarzyła się wyłącznie z wielkim blado pomarańczowym warzywem, takim, z którego można zrobić karocę Kopciuszka. potem nadeszły dynie ozdobne Halloweenowe, wykrawane w twarze i paszcze. no a potem odkryliśmy całe bogactwo… swoją drogą ciekawe, że zarówno angielskie słowo ‚pumpkin’ oznaczające okrągłą pomarańczową, jak słowo „squash” oznaczające całą masę najróżniejszych warzyw o zróżnicowanych kształtach i barwach, tłumaczymy na polski jako ‚dynia’. . .

zatem…

dynia piżmowa . butternut squash .

z widokiem na stół   |   dynia piżmowa
niepozorny bladożółty kolor, kształt bardziej gruszkowaty, niż dyniowy… ale jaki cudowny smak!
tę dynię warto pokroić (bez obierania) i piec w kawałkach. a potem zajadać w różnych konfiguracjach dodatków i sosów. najbardziej ze wszystkich polecam sos tahini Yotama Ottolenghiego… jak zresztą nie polecać Yotama, rewelacyjnego kompozytora smaków… Z TEGO PRZEPISU wychodzi cudowne danie, aromatyczne, idealnie zrównoważone, rozgrzewające, otulające i kojące. idealne na chłodne słoty – kolorowy wygląd i wspaniały smak na pewno poprawią Wam humor! 

inne świetne towarzystwo dla dyni piżmowej to najprostszy sos z jogurtu greckiego { dobry grecki jogurt + ząbek czosnku + zioła prowansalskie + sól i pieprz }.  posypujemy na wierzchu prażonym słonecznikiem – i gotowe!

do dyni piżmowej – i do wielu innych dań – warto użyć za’atar: arabską mieszankę przypraw. najprostsze wydanie za’ataru przyrządzicie mieszając oregano, tymianek i bazylię z sumakiem, solą i ziarnami prażonego niełuskanego sezamu białego. warto postarać się o sumak – bez niego mieszanka jest smaczna, ale traci sporo ze swego charakteru. { można tez kupić gotową w sklepach z przysmakami z różnych stron świata – uważajcie, jak zawsze, na wypełniacze w gotowych mieszankach } . niezastąpiona w wielu daniach bliskiego Wschodu. do dyni i wszelkich pieczonych warzyw sprawdza się idealnie. i cudownie pasuje do sosu tahini, oraz do każdego sosu jogurtowego czy twarożku.

dynia piżmowa to też wspaniały wybór na początek dyniowej przygody: jej smak nie przypomina ‚zwykłej’ dyni, bardziej kojarzy się z batatami, czy nawet ziemniakami… idealna dla tych, którzy jak ognia boją się dyni w daniach – to cudowne warzywa, warto się do nich przekonać!

z widokiem na stół | pieczona dynia piżmowa z czerwoną cebulą i sosem tahini
tutaj znajdziecie pełen przepis na moje ulubione danie z dyni piżmowej.

więcej dyniowych zachwytów —> TUTAJ.
szczególnie polecam  MAKARON DYNIOWY { zrobiony z dyni!!! . 100 % dyni . 0 % glutenu } . smakuje rewelacyjne z RUSTYKALNYM SOSEM Z POMIDORÓW

nie zapomnijcie podzielić się wrażeniami!

Zapisz

12 komentarzy

  1. Uwielbiam kuchnię Yotama, zastanawiam się, gdzie mogłabym dostać taką dynię? Bo w mojej okolicy raczej ciężko dostać takie oryginalne warzywa. 🙂 Czy ona jest podobna w smaku do najpopularniejszej okrągłej dyni, czy jednak inna?

    1. dynia piżmowa jest inna w smaku, powiedziałabym: mniej dyniowa, bardziej neutralna i łatwiej akceptowalna przez sceptyków. po upieczeniu troszkę przypomina słodkie ziemniaki.
      jako miejsce zakupu polecam targi lokalne, takie zwykłe targowiska, gdzie przyjeżdżają hodowcy ze swoimi warzywami (i handlarze też, ale ja zwykle tych omijam). zazwyczaj dobry wybór warzyw, również tych mniej oczywistych, jest na głównych bazarach wielkich miast – w Warszawie na pewno znajdziesz dynię piżmową pod Halą Mirowską, a w Krakowie – na Placu na Stawach.
      innym dobrym źródłem są hodowcy sprzedający bezpośrednio ze swoich pól – często wystawiają stragany przy wjazdach do swoich gospodarstw { jeśli się przejeżdża przez takie okolice } .

      1. Dziękuję za odpowiedź. 🙂 Mieszkam na wsi i coś czuję, że po dynię piżmową rzeczywiście będę musiała udać się do miasta. 😉 Ale już na przyszły rok, sama wyhoduję!

        1. cudowny pomysł z własną hodowlą!
          a tymczasem spróbuj na targowisku w okolicy – w jakiejś okolicznej miejscowości musi przecież być targ! pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzin. 🙂

  2. Bardzo lubię potrawy z dyni. Twoja potrawa wygląda bardzo apetycznie. Do tego pokazałaś piękne zdjęcia, które zachęcają do sporządzenia dania z zaprezentowanego przepisu. Ja z kolei polecam: https://wharmonii.blogspot.com/2016/10/placuszki-z-dyni-z-oscypkiem.html

    1. dziękuję! fajny pomysł z plackami z dyni i połączenie z oscypkiem – świetne. ja pewnie dorzuciłabym do masy plackowej więcej przypraw, jak w moim przepisie na placki warzywne: http://www.zwidokiemnastol.pl/index.php/przepisy/placki-warzywne-z-cukinii-marchewki-i-ziemniakow/

  3. Bardzo lubię dynię i ten pomysł bardzo mi się podoba, a że mam taką dynię w domu może zrobię coś podobnego w weekend:)

  4. Nie wiedziałam, że tak się nazywa taka dynia. Ogólnie to warzywo daje mnóstwo możliwości, na różne sposoby można ją przyrządzić.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Jestem wielką fanką dyni oraz potraw z niej zrobionych. Jednak do tej pory kupowałam dynie hokkaido, piżmowej jeszcze nie próbowałam. I w tym momencie zaczęłam się własnie zastanawiać, czemu jeszcze nigdy nie wypróbowałam innego rodzaju dyni:). W piątek kiedy pójde na zakupy nadrobię zaległości.

  6. wspaniałe danie z dynią 🙂

  7. Dynia, zatar, sumak – wszystko co lubię. Upiec dynie w piekarniku i mieszać z przyprawam..i. To jedna z fajniejszych rzeczy jaką można zajadać jesienią.
    Super zdjęcia 🙂

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!