20 dań na 2020 . menu sylwestrowe . imprezowe  By

20 dań na 2020 . menu sylwestrowe . imprezowe

przepisy – pomysły na imprezę domową 2020, sylwestrową, karnawałową, jaką chcecie…


domowe, mniej lub bardziej kameralne spotkania – w gronie kilku bliskich znajomych, albo z mnóstwem bardziej i mniej znających się osób… 
to imprezy domowe lubimy ciągle najbardziej, mimo rosnącej popularności wychodzenia ‚na miasto’… te domowe spotkania mają swój niepowtarzalny urok kameralności, swojskości i… bliskości! domowe imprezy nieodłącznie łączą się z serwowaniem pyszności, które można oczywiście zamówić w firmie cateringowej, ale można też przygotować samemu – i zadziwić gości… albo gospodarzy, jeśli przyniesiemy nasze specjały na domówkę u kogoś…
nowy odświeżony stół imprezowy dla Was :

20 dań na 2020 

znajdziecie tutaj propozycje niepospolitych potraw, doskonale pasujących do sylwestrowego, ale też późniejszego imprezowania…
na imprezy najchętniej wybieramy dania ciekawe i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, choć czasem chcemy zabłysnąć przygotowując bardziej wymagająca potrawę. zawsze dobrze sprawdza się jedzenie typu ‚finger food’ – czyli do wzięcia w rękę, bez misek, talerzy, widelców… jest tu większość takich pomysłów. niektóre będą wymagały widelca lub talerza.
zapraszam do lektury, zadawania pytań, testowania przepisów… i czekam na Wasze relacje ‚po’! 🙂

(przepisy po kliknięciu w obrazek – okienko kulinarne)

SŁONE

1.
łosoś w cieście francuskim – cudowne, eleganckie i nietypowe ‚finger food’
{ to danie jest przebojem wielkanocnego śniadania, bufetu na wieczornym przyjęciu, domowego sylwestra, uroczystej kolacji… i niezliczonej ilości innych okazji. sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim. absolutny pewniak! }

z widokiem na stol | łosoś w cieście francuskim


2.
sakiewki z farszem z karpia i kimchi – mistrzowska kompozycja smaków, a z dodatkiem dobrego sosu sojowego, soku z limonki, świeżej kolendry i przypraw – absolutnie zniewalająca

z widokiem na stół | sakiewki z ciasta francuskiego z farszem z karpia i kimchi


3.
do tej samej kategorii ‚finger food’ zaliczam minimuffinki WYTRAWNE- koniecznie zróbcie w wersji mini, z przepisu na 12 muffinek otrzymanie 36 miniaturek. pyszne i smakowite, pożywne, orzechowe w niezwykły sposób, z aromatem czerwonej cebuli i kawałeczkami sera cheddar.  absolutnie zniewalające, cudowne, wręcz idealne na imprezę!

z widokiem na stol | wytrawne muffiny


4.
propozycja – równie efektowna, choć wymagająca nieco więcej wysiłku… zarówno w przygotowaniu, jak konsumpcji (wątpię, czy obędzie się bez talerza)… smak niezrównany, więc warto 😉 

z widokiem na stół | roladki z grillowanej cukinii


5.
pozostając w krainie roladek { które zawsze robią wrażenie i wyglądają wyrafinowanie } – proste i przepyszne roladki z łososia i tuńczyka, z całą masą aromatów i nutą cytrusową 

z widokiem na stół | roladki z łososia i tuńczyka


6.
na temat łososia… ze świeżego łososia możecie zrobić coś cudownego – gravlax, peklowany na sposób skandynawski, wyglądający bajecznie a smakujący jeszcze lepiej przysmak… plasterki gravlaxa można zwinąć w ruloniki tworząc prześliczne mini-koreczki…   

z widokiem na stół | gravlax, czyli łosoś peklowany


7.

koreczki z chlebka brokułowego 
coś czego nie ma — najzdrowsza przekąska ever, a przy tym jak cudownie pyszna! bezglutenowa, z dużą zawartością warzyw, a w smaku wręcz genialna!

z widokiem na stół | koreczki z chlebka brokułowego


8.   EXTRA EXTRA 
gorąco polecam zakup gotowego ciasta francuskiego i zrobienie… skręconych paluszków, obsypanych solą, pieprzem i ewentualnie serem typu parmezan (u mnie raczej pecorino) przed pieczeniem. paluszki są pyszne, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ciepłe i chrupiące. robiące wrażenie!!! znajomi przyznają tytuł Bogini Domowego Ogniska – natychmiast.


ciasto przygotowuję według instrukcji na opakowaniu – warto aby postało zimne. wałkuję na cienki płat, oprószam solą, posypuję przyprawami… kroję w wąskie paski. jeśli są za długie, przecinam na pół. każdy pasek skręcam wzdłuż wokół własnej osi. czasem smaruję rozkłóconym żółtkiem i posypuję po wierzchu grubo ziarnista solą, albo serem… 
piekę w rozgrzanym piekarniku ( 220 stopni ) przez 7 – 10 minut. trzeba sprawdzać, bo ciasto jest cieniutkie… zależy jak mocno rozwałkujecie i jak piecze wasz piekarnik. im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i pyszniejsze paluszki. 
*
uwaga – trik: warto kupić ciasto na maśle – bez dodatku oleju palmowego. to JEST duża różnica.  niezwykle trudne do znalezienia, niemniej jest kilka dostępnych marek. 
zazwyczaj sprzedawane w postaci mrożonych, dość grubych płatów lub wręcz kostek – przed użyciem warto rozmrozić i rozwałkować na cieńsze placki.
{ niestety większość ciast francuskich sprzedawanych w postaci wygodnych cieniutkich rozwałkowanych płatów, zrolowanych w rolki ma fatalny skład – są po prostu niesmaczne }.
zajrzyjcie do posta z testem gotowych ciast francuskich na maśle — tam znajdziecie szczegóły i namiary na dobre produkty.

do paluszków z ciasta francuskiego warto zrobić jedną lub więcej domowych past:

9.
paté z bakłażana – przebój każdej imprezy { podawałam na sylwestrach, imprezach szkolnych, jako przekąska dla rodziców na urodzinach dzieci oraz na imprezach rodzinnych ‚za stołem’ }. zawsze, ale to zawsze się sprawdza i zawsze! podaję przepis kilku osobom. własnie ta pasta z paluszkami z ciasta francuskiego smakuje najlepiej! { z bagietką tez wspaniale, z krakersami, z czymkolwiek… } 

pate z bakłażanów


10.
zaskakująca pasta z fety, orzechów włoskich i świeżych ziół:

pasta orzechowo - ziołowa z fety


11.
klasyczne i nieśmiertelne guacamole – u mnie klasyk klasyków, bez jogurtu, bez pomidorów – gęste, zwarte, cudowne…
{ uwaga, mocno uzależniające : u nas stało się w tym roku przebojem… świąt Bożego Narodzenia! }

12.
hummus… klasyczny, albo pomidorowy!
hummus cudownie tez komponuje się z warzywami pokrojonymi w słupki. a to naprawdę super proste do przygotowania!

 z widokiem na stół | hummus z widokiem na stół | hummus pomidorowy


13.
lżejsza propozycja – dla tych co lubią zdrowo i lekko – nie bacząc na potrzebę talerza i sztućców: świeża i kolorowa radosna sałatka, pełna antyoksydantów

czerwona sałatka


14.
… i jeszcze lżejsza: świeże rolki z warzyw i owoców, wręcz wiosenne w swojej świeżości. do rolek zróbcie koniecznie dwa sosy – znajdziecie w przepisie. połówki role serwujemy na talerzach czy półmiskach, z sosami obok – tu nie potrzeba sztućców, goście mogą po prostu zaczerpnąć sosu bezpośrednio na rolkę… 

z widokiem na stół | rolki pełne świeżych warzyw

 



SŁODKIE

15.
nietuzinkowe, niezwykłe, bezglutenowe i bardzo aromatyczne babeczki z całych pomarańczy, albo z samych skórek po soku — mocno w stylu zero waste, a przy tym bardzo pysznie i aromatycznie:

z widokiem na stół   |   babeczki pomarańczowe


dla tych, którzy mają w zasięgu świeżą żurawinę (na bazarku, na targu, albo… w zamrażarce 😉 ) BAAARDZO rekomenduję
16.
miniaturowe angielskie babeczki wypełnione żurawinowym smakołykiem… niezwykle kruche, cudownie kuszące, urocze…
nigdy nie zbyt słodkie…

z widokiem na stół   |   żurawinowe mince pies


17.
kruche babeczki z kremem mascarpone i owocami, które zawsze robią cudowne wrażenie
 { zamiast świeżych truskawek możecie użyć mrożonych }

z widokiem na stłół | kruche babeczki z kremem mascarpoone i truskawkami


zapewne słyszeliście opowieść, że goście na każdej wielogodzinnej, wyczerpującej imprezie będą dozgonnie wdzięczni za… brownie! oto i ono, w cudownej odsłonie:
18.
babeczki brownie z malinami, niezwykle aromatyczne, najlepsze…

z widokiem na stol | babeczki brownie z malinami


19.
niezwykłe, wspaniałe herbatniki włoskie, podwójnie pieczone, genialne…
biscotti, nazywane też w niektórych regionach Italii cantuccini.
idealne do moczenia w winie, albo w herbacie… cudowne na zakończenie imprezy. albo do obdarowania wychodzących gości! 
{ ja piekę je ochoczo na początku grudnia i zajadamy się nimi – i obdarowujemy przyjaciół – przez cały okres około świąteczny } 
tutaj odsłona zimowa z żurawiną i pistacjami, albo orzechami włoskimi…
spróbujcie koniecznie!

z widokiem na stół | biscotti z żurawiną i pistacjami


20.
na koniec rzecz najprostsza na świecie, do zrobienia dosłownie w 15 minut, która zapewni Wam uznanie godne najlepszej restauracji:
prażone, jeszcze ciepłe, domowe orzechy, najlepiej mieszanka autorska. prażenie orzechów jest nie do przecenienia: zajmuje chwilę, a zmienia zwykła rzecz w cudowny aromatyczny przysmak.  
w bardziej kameralnym gronie możecie tez podać wino grzane, pasuje idealnie!

z widokiem na stół | prażone orzechy


jeśli na Sylwestra lubicie podawać półmiski wędlin, albo koreczki z małymi mięsnymi zawiniątkami – zajrzyjcie koniecznie do wpisu o wędlinach domowych, które nie mają sobie równych. warto przygotować taki delikates – pyszność gwarantowana, świeżość i niezrównany smak…

zadawania pytań, testowania przepisów… i czekam na Wasze relacje ‚po’! 🙂

wspaniałego czasu i wszystkiego cudownego w nowym roku – na stole, w życiu, w duszy !



2 komentarze

  1. Jestem pod wielkim wrażeniem tych dańwykorzystam przy najbliższej okazji. Dzięki

    1. bardzo się cieszę! jeśli zechcesz podzielić się refleksjami albo zdjęciami swoich dań – zapraszam serdecznie, będzie mi najmilej!

podobało Ci się, zgadzasz się, masz inne zdanie? napisz!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.